Fenomen kuchni polskiej

Polskie potrawy cieszą się ogromną popularnością. Jesteśmy narodem, który lubuje się we wspólnym przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Kuchnia polska należy do kuchni smacznych aczkolwiek dość ciężkich.

Zawiesiste sosy do mięs, bazujące na mące, tłuste mięsa takie jak na przykład karkówka czy też kotlety schabowe, ciężkie z tego powodu, że smażone i że panierowane. Zupy zabielane tłustą śmietaną i najczęściej w polskiej kuchni zagęszcza się także używając mąki.

gulasz

Potrawy, które na pewno można zaliczyć do typowych przykładów polskiej kuchni to na przykład: Zasmażana kapusta (głównie przygotowywana przy okazji Świąt), Gulasz wołowy lub wieprzowy, Kwaśnica lub inaczej kapuśniak to zupa z kapusty kiszonej, gotowana na boczku lub na żeberkach, często z dodatkiem kiełbasy lub innego mięsa). Nie wiesz jak zrobić kapustę kiszoną? Przepis znajdziesz na pewno na jednym z blogów kulinarnych o kuchni polskiej, których jest mnóstwo!

Żurek – co jest głównym składnikiem żurku? Oczywiście kasza jęczmienna, z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw, zabielana śmietaną. Kiełbasa z grilla. Jeżeli chciałbyś ugotować jakieś tradycyjne polskie potrawy – polecam ugotowanie kwaśnicy. Jest to zupa bardzo zdrowa (kiszonki są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego), genialnie prosta do zrobienia oraz bardzo smaczna.

Jest też jedną z ulubionych zup obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Jak znaleźć przepis na najlepszą kwaśnicę? Wystarczy, że wejdziesz na jednego z bardziej poczytnych blogów o polskiej kuchni, a na pewno znajdziesz to, czego szukasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *